SÃœLÃœK TEDAVÄ°SÄ° UYGULAMASI
Hirudoterapi uygulamalarında sülüğün nasıl kullanılacağı ile ilgili de bazı takip edilmesi gereken prosedürler bulunmaktadır. Hasta mutlaka bir uzman doktor gözetimi altında bu uygulamayı yapmalıdır. Uzman doktor uygulamanın başından sonuna kadar hastayı nelerin beklediğini tek tek ve anlaşılır bir şekilde hastaya anlatmalıdır. Bu durumda yapılan uygulamalarda hastanın uygulamaya yaklaşımı mükemmel derecede olmaktadır.
Ülkemizde sülük tedavisi konusunda uzman doktor bulmanın çok zor olduğu bir gerçektir. En azında Sülük Tedavisi konusunda eğitimli insanların uzman doktorlar ile birlikte, uzman doktorların gözetiminde "Sülük Tedavi Uygulaması" yapması ne güzel olurdu.
Sülük Tedavi Uygulaması Öncesi Bilinmesi Gerekenler :
Değerli Ziyaretçimiz ; sülük terapisinde size zararı dokunmayacak ve geçici olarak bazı gelişmeler olabilir. Bunlar :
Genelde Sıkça Vuku Bulabilen :
- Tedavi başlangıcında hafif acı (ince,hafif bir sızı şeklinde genellikle 5.dakikadan sonra kesilir.)
- Kanama (Tedavi Sonrası Kanama - Sızınıtı şeklinde 4-10 saat arası sürebilir, akıntı olması faydalıdır.)
- Sülük ısırma noktasında kızarma ve kaşıntı.
Nadiren Vuku Bulabilen :
- İnfeksiyon (Deri İnfeksiyonu - Olmaması engellenebilir, uygulayıcının profesyonelliğini ve bilgisi önemlidir.)
- Geçici olarak lenf bezi şişmeleri
- Isırma noktalarında kabuklanma
- Bazen geçici şişlikler (Tedavi olunan bölgelerde özelllikle kolda ve bacakta)
SÃœLÃœK UYGULAMALARI :
Değerli ziyaretçimiz, sülük tedavisi uygulayacak kişi tedavi öncesinde ve sonrasında temizlik-hijyen konusunda çok titiz olmalıdır, tertipli ve düzenli olmalıdır.
1- Sülüğün uygulanacağı bölgeye herhangi bir jel, losyon, parfüm veya ona benzer bir sıvı sürmemelidir. Tedavi edilecek bölge tedaviden önce mümkünse tuzlu suyla temizlenmelidir. Daha sonra ılık su ile yıkanmalıdır. Tedavi için hastanın derisi ılık olmalıdır. Bunun için de ılık su kullanılmalıdır.
2- Sülük tedavilerinde uygulanan metotlar: Şırınganın ucunu keserek deposuna sülüğü çekiniz. Hangi bölgeye uygulamak istiyorsanız şırınganın ucunu ısırmasını istediğiniz bölge tutunuz ısırma işlemi gerçekleştikten sonra yavaşça şırıngayı alınız. Bu işlemden sonra şırıngayı atınız. Veya likör bardağıyla, Laboratuar tüpü ile istenilen bölgeye uygulayınız. Belirlenen noktaya sülüğü yerleştirmek için tahta kaşık kullanılması tavsiye olunur.
3- Sülüklerin başıboş dolaşmalarını engelmek için 1 cm lik alana sargı bezi kullanarak bir nevi bari yer kurarak engelleyebilirsiniz.
4- Sülüğün başını tedavi edilecek yere yönlendiriniz. Çabuk yapışacaktır. Ama yapışmıyorsa kullanılmamış enjektör ignesini yapışmasını istediğiniz bölgeye hafifçe batırınız ve kan akmasını sağlayınız. Sülük kanın olduğu yere gelip yapışacaktır. Eğer hala yapışmıyorsa başka bir sülük kullanmanızı öneririz.
5- Sülük yapıştıktan sonra iyice şişinceye kadar yapıştığı yerde kalmalıdır.Yani sülük doyana kadar kalmalıdır.Uygulama esnasında sık sık sülükleri kontrol etmekte fayda vardır.
6- Sülük karnını doyurduktan sonra ki bu genelde 45 dakikayı bulur , kendi kendine yapıştığı yerden ayrılır. Kesinlikle ısırdığı bölgeden çekmek suretiyle çıkartmaya çalışmayınız. Tedavi bitmeden sülük ısırdığı bölgeden alınmak istenirse az miktarda sigara dumanı yada ısı kaynağı sülüğün ısırdığı yeri bırakmasını için kullanılabilir.
7- Sülüğün ısırdığı yerin etrafındaki alanlar rutin olarak her gün dezenfekte edilmeli ve gerekiyorsa pansuman yapılmalıdır.